Nezavisni.hr: Recenzija filma “Generacija 68”

http://nezavisni.hr/generacija-68-izgubljeno-vrijeme-revolucionarne-generacije-nenada-puhovskog/

 

„Generacija 68“ najnoviji je dokumentarni rad Nenada Puhovskog poznatog po kulturnom angažmanu kao direktor Zagreb Dox-a (festival dokumentarnog filma) i Faktuma (udruge dokumentarnog filma). Svakako, Puhovski iza sebe ima i nekolicinu režiranih dokumentarnih radova od kojih bi poznatiji bili „Together“ i „Pavilion 22“.

 

Redatelj za osnovnu premisu najnovijeg  filma uzima izjavu svoga zeta da je 1968. godina historijski ispunjena, ali da njen značaj za sadašnjost ne postoji.  Dokumentarac je struktuiran kroz tri doku modula. Za početak, tu je niz arhivskih snimaka u čije je sklapanje uloženo mnogo truda, kako bi se prikazao što je moguće veći broj bitnih jugoslavenskih ličnosti. Snimci izgledaju kontekstualno zanimljivo, dok u pozadini redatelj vodi narativni tok filma kojim pokušava približiti nostalgiju koju gaji ka jednom istinski posebnom vremenu. Potom nas redatelj vodi kroz lični video dnevnik, upoznajući sa svojim stavovima nastalim pripadnošću dotične. Treći doku modul korišten u filmu su interview-i sa redateljevim najmilijim prijateljima, te članovima porodice. Sve ovo ipak gradi neku površnu sliku perioda, očito nastalu zbog pretjerano romantičarskih pogleda, na daleka vremena, koju gaje njeni akteri.

 

Istinsko zalaganje redatelja svakako se očituje i glazbenom pozadinom filma. Glazbu je radio Rundek Cargo Trio sa aranžmanima koji su nesvakidašnji za ovaj sastav. Muzika kroz film gotovo da se ponaša kao dodatni, četvrti, dokumentarni modul, te sve skladbe pokušavaju dodatno dočarati period „revolucije“ u Jugoslaviji.

 

„Generacija 68“ je dokumentarac koji ima za cilj udarom na sentiment sebi stvoriti ciljanu publiku. Sve u svemu, jako dobro upakiran film, priča jednog društva, nanovo proživljena i proanalizirana očima dokumentariste, pripadnika revolucionarne generacije.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s