T-portal:’Houston, imamo problem!’ – jedinstven dokufikcijski rad u regiji

http://www.tportal.hr/kultura/film/436277/Huston-imamo-problem-jedinstven-dokufikcijski-rad-u-regiji.html

 

Žiga Virc, mladi slovenski redatelj, koristi svoje dosadašnje filmsko iskustvo rada u području dokumentarnog filma kako bi svojim novim djelom ‘Houston, imamo problem!’ pomaknuo granice žanra. Virc se služi za domaću kinematografiju ne tako čestim konceptom dokufikcije te kombiniranjem arhivskih snimaka, povijesnih činjenica i mašte pruža neobičan pogled na jugoslavensku povijest.

‘Houston, imamo problem!’ temelji se na premisi da se 60-ih godina prošlog stoljeća Jugoslavija uključila u ‘svemirsku trku’ SAD-a i SSSR-a. Mit koji nam Virc servira dobro je razrađen od prvog do posljednjeg kadra: koristi arhivske snimke Tita, nudi zabavne detalje iz tamnih dana jugoslavenske povijesti, a time razvija i paralelnu priču o susretu davno izgubljenog oca, inače inženjera jugoslavenskog svemirskog programa, i njegove kćeri. Jedan od sugovornika je i slovenski pop-filozof Slavoj Žižek, čime se parodira moderna televizijska dokumentarnost, a pogotovo filmovi o teorijama zavjere.)

Arhivski snimci u određenim momentima toliko su dobro kompjutorski obrađeni da je poprilično teško ne povjerovati u njihovu vjerodostojnost. ‘Houston…’ posjeduje i sitnu manu, vezanu uz paralelni zaplet o susretu izgubljenog oca i kćeri. Scene u kojima se javlja ta priča su kratke, pokušavaju igrati na emotivnu kartu, no među glumcima nema kemije.

‘Houston, imamo problem!’ istinski je jedinstven dokufikcijski rad u kinematografiji regije, pa samim time već u startu predstavlja materijal vrijedan gledanja. Krase ga i zanimljiva priča i sjajna produkcija, koje su posložene tako da pružaju odličnih devedeset minuta filmske zabave.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s